TIPS OG TOPPINGS
Groft valsede kerner af sorthavre bevarer den naturlige tekstur og storslåede nøddeagtige smag.
Kan spises rå med mælk, blandes til müesli, laves til grød eller bruges til at bage eller stege med.
Tilberedt som grød giver sorthavregryn en skøn og cremet konsistens, også selvom grynene er grovvalsede.

 

Basisopskriften til sorthavregrød kan varieres og udvikles i det uendelige med toppings af bær, nødder, frugt, sylt, kokos eller honning, krydres med kanel eller muskatnød. Mulighederne er mange. 
Hvad er din favorit.


 

Opskrift på Sorthavregrød 
Det skal du bruge til en lille portion (1/2 person) 1dl sorthavregryn (ca. 40g)
1,5-2 dl vand
Evt. en smule salt
Når ingredienserne koger i gryden, skrues lidt ned, og grøden røres hurtigt til ønskede konsistens
klar til servering
Alt efter smag og behag kan noget af vandet erstattes med mælk
Sorthavregrød kan også laves i mikrobølgeovn

Overnight oats eller blot køleskabsgrød
Kom godt med mælk eller mandelmælk på en portion havregryn og stil den i køleskabet natten over
Spis køleskabsgrøden kold næste dag med din favorit topping 


 

NYE BAGEOPSKRIFTER
 

Samtidig med lancering af de 3 nye sorthavre varianter mel, klid og hele afskallede kerner, lancers også 3 bageopskrifter, herunder en opskrift på et glutenfrit madbrød bagt ene og alene af sorthavre produkter. Altså også helt uden brug af loppefrøskaller, også kendt som Husk fiberprodukt. De er ikke nødvendige, da sorthavre jo selv har så højt indhold af fibre. Madbrødet får andre brød til at blegne og blive kedelige. En anden opskrift nyfortolker den klassiske hindbærsnitte. Den er også bagt kun på ren sorthavre, og kan derfor bages også glutenfri. Sorthavre kan altså tilmed levere noget til den søde tand. Den tredje opskrift er en ren og skær ny yndlingsopskrift med boller bagt af halvt sorthavre og halvt hvedemel - helst ølandshvede. Hvem ville have troet, at boller bliver så luftige og sprøde af sorthavre. Sorthavre kan altså også levere til skøn hygge bagning.


Glutenfrit groft sorthavrebrød (960 gram stort brød)

Ingredienser:

100 g sorthavremel

200 g sorthavreklid

75 g sorthavregryn

250 g hele sorthavrekerner

550 g vand, lunkent

10 g salt

11,8 g tørgær (1 pk.)

Sådan gør du:

Kom hele sorthavrekerner i en skål og sæt dem i blød med halvdelen af vandet i 120 minutter eller til vandet er suget. Bland dernæst alle andre ingredienser i, rør godt rundt, og hæld dejen i smurt bageform. Dæk formen over og stil til hævning ved stuetemperatur i 60 minutter. Drys med lidt hele sorthavrekerner og sorthavregryn på toppen inden formen kommes i ovnen. Bages 50-60 minutter ved 220 grader.

 


Sorthavre hindbærsnitter, glutenfri

Fortryllende klassiske hindbærsnitter twistet til glutenfri og low carb eller kun lidt sukker eller som barer til snacks eller små mellemmåltider.

Ingredienser:

120 g sorthavre mel

60 g sorthavre klid

40 g sirup eller honning

40 g smeltet smør eller kokosolie

40 g vand

2 g bagepulver, glutenfri

1 g salt

50 – 75 g hindbær marmelade

Sådan gør du:

Sæt ovnen til 180 grader. Læg bagepapir i en bradepande. Hæld sorthavre melet og sorthavre klid i en skål sammen med bagepulver og salt. Rør det godt sammen. Smelt sirup og fedtstof og rør det i blandingen sammen med vand. Læg ¾-del af dejen ud på bradepanden i ca. 1-cm lag eller ca. 20x20 cm, og tryk dejen flad og ud til kanterne. Smør hindbær marmeladen over den fladtrykte dej i bradepanden, og smuldr resten af dejen over. Bages 20 minutter ved 180 grader. Tag bradepanden ud, og afkøl i 15 minutter, før skæring til ønsket størrelse snitter eller barer. Pynt evt. med drys af flormelis og frysetørret hindbær. Lad snitterne eller barerne køle helt ned, før de flyttes. Så holder de bedst formen. Bages 20 minutter ved 180 grader.


Koldhævede boller med sorthavre mel og sorthavre klid (6 stk.)

Sorthavre melet giver bollerne en fortryllende sprød skorpe og luftigste surdejskrumme. Opskriften er super nem og helt uden brug af røremaskine eller dej på hverken fingrene eller bordet.

Ingredienser:

80 g sorthavre mel

40 g sorthavre klid

125 g hvedemel

250 g vand, lunkent

5 g salt, evt.

5 g gær

Om aftenen

Rør vand og gær sammen i en skål. Tilsæt sorthavre mel og sorthavre klid. Rør rundt med en grydeske, tilsæt hvedemel, helst ølands hvedemel og evt. salt. Rør og se, om dejen kan klare en smule mere hvedemel. Dejen skal være til at røre i, men ikke helt flydende. Dæk med låg og sæt skålen i køleskabet.

Om morgen

Tænd ovnen for fuld styrke varmluft. Tag dejen op med en spiseske og sæt dem på en bageplade med bagepapir, pensl evt. med vand og drys med lidt sorthavre klid. Skru temperaturen ned til 220 grader varmluft lige inden bollerne skal i ovnen, sæt bollerne ind på midterste rille og bag i cirka 15 minutter. Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering. Bages 15 minutter ved 220 grader.