Hvad er sorthavre ?

Ofte stillede spørgsmål og svar - FAQ's


Er Sorthavre noget helt nyt?

Det nye er, at sorthavre nu er økologisk genopdyrket af Engdigegaard og for første gang kommet i handelen. Sorthavre er en gammel kornsort, hvor alt fra oprindelsen er bevaret.

Hvorfor hedder det sorthavre og hvorfor er grynene ikke sorte?

Sorthavre har navn efter den mørke skal uden på kernerne, men den fjernes. Kun det indvendige hvide i kernerne bliver til sorthavregryn, og den sorte farve kommer altså ikke med på tallerkenen. Til gengæld er smagen fortryllende.


Hvad er forskellen på sorthavre og almindelige havregryn?

Der er flere helt afgørende forskelle nemlig både fiberstrukturen og næringsindholdet. Sorthavre indeholder protein, kostfibre og flere betaglucaner. Det er også derfor, at vi kalder sorthavregryn for en gourmet kvalitet. Fiberstrukturen er også både bedre og blødere. Sorthavre er faktisk i en kategori helt for sig selv som en ikke-hård havre. 


Er der andre forskelle på sorthavre og almindelige havregryn?

Ja, sorthavregryn kan mærkes på mætheden. Takket være indholdet af protein og fibre. Det er hovedsageligt de to bestanddele, vi bliver mætte af. Beta-glucan indholdet i sorthavre er også højere, og det dæmper kolesterolindholdet i blodet. Ved at spise 75 gram sorthavregryn, en stor portion, indtages de 3 gram betaglucaner, som det dagligt kræver for at få dæmpet kolesterol. Andet skal der ikke til, og større portioner skal man ikke spise, bare det er sorthavregryn.
 

Smager sorthavregryn anderledes?

Sorthavre er bedre til at bevare teksturen, og smatter ikke ud, selv om det står med væde på eller koges til grød, men bliver på én gang både blødere og bevarer samtidig et godt bid (om det smager bedre afhænger nok af hvor god man er til at smage - og husk på at vi smager alle forskelligt, men rigtigt mange synes det smager fortryllende og har en mere intens smag).
 

Kan man koge sorthavregryn til grød?

Ja, sorthavregryn er som skabt til grød. En afgørende anderledes egenskab ved sorthavre er nemlig, at sorthavregryn koger bedre ud og bliver mere blød og cremet i konsistens. Uden at smatte ud. Det skyldes, at sorthavregryn har en afgørende anderledes og bedre fiberstruktur end det traditionelle. Samtidig bevares det gode "bid" uden at det bliver for drøj at tygge. Når netop det er sorthavregryn, skal det ikke være finvalset, for at grøden får en blød og cremet konsistens.
 

Hvorfor er sorthavregryn (kun) grovvalsede?

Havregryn laves ved at kernerne valses. Èn kerne bliver til ét stort gryn, når det er grovvalset. Hele kernen kommer med i flagen. Ved finvalsning derimod findeles én kerne, der bliver til 2 halve, som derefter valses og bliver til 2 små gryn og noget smulder, der ikke kommer med. Engdigegaard laver kun den allerbedste kvalitet, og laver derfor kun grovvalsede sorthavregryn, hvor det hele fra kornet kommer med, altså ægte fuldkorn. Egentligt bør finvalsede havregryn ikke kaldes fuldkorn, da det hele i kornet jo ikke er med. Anbefalingerne har længe været at spise mere groft og mere fuldkorn. Finvalsede havregryn stammer da også fra en svunden industri tankegang med at jo mere findelt, jo bedre. I dag ved vi, at det forholder sig omvendt. Der er absolut intet problem med sorthavre henset til hverken drøjhed eller udkogning. Derfor giver det ingen mening andet end at grovvalse sorthavregryn.

 

Hvorfor er finvalsning opfundet ?

Det er fordi havregryn traditionelt har været lavet på almindelig gul havre, der er for hård i fiberstrukturen, og derfor er svæt at koge til ordentligt grød. Derfor har man med finvalsning forsøgt at forbedre udkogningen ved blot at findele havren mere. Men udkogning er styret af fibrene og hvordan de forandre sig ved opvarmning. Det ændrer finvalsningen ikke på. Dog opnår man, at det er knapt så hårdt at tygge finvalsede. Faktisk kan man i nogle lærerbøger for professionelle økonomaer i storkøkkner læse, at skal man lave havregrød, skal man bruge finvalsede havregryn. Men det er slet ikke rigtigt. Man skal bare bruge sorthavregryn. Faktisk skal lærebøgerne nu skrives om efter at sorthavregryn er kommet frem.

 

Hvordan startede det med sorthavregryn?

Engdigegaard sorthavregryn er grundlagt af nysgerrighed på det uopdyrkede. Og en genvej til Sydtyskland i 2012 for at få fingre i den første sæk sorthavre såsæd, der på det tidspunkt ellers kun fandtes i genbanken for gamle kornsorter her i landet. Hvis starten kun havde været få kerner herfra, ville genopdyrkningen have taget alt for mange år. Forud var nemlig gået mødet med en fortælling fra dengang, hvor heste var eneste trækmiddel, og hvorfor sorthavre dengang spillede en vigtig rolle. Sorthavre gør heste rolige, så de ikke bliver vilde, og smadrer vognen eller hvad de nu er spændt for. Hvis sorthavre er så godt for heste, så var tesen for Engdigegaard, at så må det vel også være godt for mennesker. Tesen viste sig i den grad at holde stik. Der er flere teorier om, hvorfor sorthavre beroliger heste, herunder gående på fedtsyrer og andet. Hovedforklaringen er nok snarere den simple, at så bliver hestene ordentligt mætte og er ikke længere irritable. Sorthavre er en gammel kornsort, og en helt naturlig gourmet kvalitet i absolut premium.

 

Hvorfor er der flere poser i en æske sorthavregryn?

Engdigegaard sorthavregryn er en micro lille virksomhed. Og vi har kun en lille pakkemaskine. Den kan ikke lave poserne større. Til gengæld er der rigtigt mange, som er glade for de små poser. I øvrigt har vi længe bestræbt os på at skaffe bionedbrydeligt folie til fremstilling af poserne, men teknologien findes endnu ikke god nok til den lange holdbarhed på sorthavregryn. Vi kan jo ikke have, at poserne nedbryder sig selv inden holdbarheden udløber på sorthavregrynene.

 

Hvordan er hele kerner af sorthavregryn lavet?

Skallen uden på kernen kan vi mennesker hverken tykke eller synke. Derfor er hele kerner sorthavre afskallede. Det fjerner samtidig det meste af den sorte farve, som kun sidder i skallen. For at sikre lang nok holdbarhed på hele kerner sorthavre og for at sikre så nænsom behandling som muligt er sorthavre kernerne stabiliserede ved temperatur langt under kogepunktet. Kimen bliver ikke fjernet, og kernen bliver ikke poleret.

 

Har farven på æskerne nogen betydning?

Ja, de hvide æsker er dem med sorthavregryn i pakningerne.
Sorte æsker er dem med hele kerner.
Grå æsker er til klid, og gule æsker er til mel.
To-farvede æsker i sort og grå er brødblanding.
Brødblanding består af både gryn, klid, mel og hele kerner.

 

Sorthavre er en gammel kornsort med navn efter skallens mørke farve uden på det hvide i kernerne. Ved fremstilling af havregrynene fjernes den mørke og ufordøjelige skal. Sorthavre grynene er derfor ikke sorte, men hvide og fortryllende. 

 

© 2015 - 2024