Forskellen på sorthavregryn og (gul)havregryn

Har du lige opdaget noget nyt, der hedder sorthavregryn? Så spørger du sikkert, hvad forskellen er? Det korte svar er, at det er en gammel kornsort. Sorthavregryn er genopdyrket af Engdigegaard, lavet til sorthavregryn og produceret og markedsført siden 2019. Indtil da var sorthavregryn ikke kendt af nogen. Hidtil har alt havregryn været lavet på konventionelt havre, alt sammen sorter af gulhavre, og alle sammen højt forædlede havresorter. Det er sorthavre ikke. Desuden har gulhavre hårde kerner, og en hård tekstur, der derfor ofte skal finvalses. Det skal sorthavre ikke, som i absolut ikke. Sorthavregryn fremstilles altså under en mere skånsom forarbejdning. Teksturen af sorthavre er blødere, og det kommer af at fiberstrukturen er blødere og meget anderledes end det vi har kendt indtil nu.

sort havregryn

Sorthavregryn

Sorthavregryn fremstilles af en gammel kornsort, kendt som Sorthavre. Denne type havre er uforandret siden oprindelsen, og har altså ikke været modificeret. Selvom skallen er mørk, fjernes den under forarbejdningen, hvilket resulterer i hvide gryn med en intens og nøddeagtig smag. Sorthavregryn er hurtigt blevet kendt for at holde på teksturen, koge bedre ud til en cremet konsistens uden at smatte, og giver mæthedsfornemmelse. De er også rige på beta-glucaner, som kan sænke kolesterolindholdet i blodet. Det er nu hverken farven, det økologiske eller det glutenfrie, der er det mest interessante ved sorthavregryn. Det er derimod de mange egenskaber og den mere skånsomme bearbejdning.

Havregryn

Både havregryn og sorthavregryn har en lys farve, typisk hvid til lysegul, og en flad, oval form. Havregryn fremstilles ved valsning af havrekerner gennem en proces, der involverer afskalning og dampning. Valset havre bliver dampet og mast ud til tynde flager. Når det er gulhavre er det oftest nødvendigt under fremstillilngen at skære havregrynene i mindre stykker, kaldet finvalsning, for at forbedre tilberedningen, men det er slet ikke nødvendigt med sorthavregryn. Den eneste rigtige hurtigtkogende havregryn, der findes, er sorthavregryn.

Smagen af havregryn er mild og let nøddeagtig med en let sødmefuld undertone, der er særligt fremtrædende i sorthavregryn, hvor smagen også er mere intens.

Ernæring

Ernæringsmæssigt er havregryn en kilde til kalorier, protein, fedt og kulhydrater. En typisk næringsprofil for havregryn per 100 gram indeholder omkring 362 kcal, 12 gram protein, 9,9 gram fibre, 6,5 gram fedt og 68,6 gram kulhydrater. Derudover er havregryn kilde til B-vitaminer, især thiamin (B1), og indeholder mineraler som jern og magnesium. 

Sammenlignet med almindelige havregryn indeholder sorthavregryn færre kulhydrater - kun 56,5 gram. Derfor har sorthavregryn "plads" til at kunne have en lidt højere næringsværdi på flere andre af de gode parametre. Sorthavregyn har da også et højere indhold af proteiner og fibre sammenlignet med almindelige havregryn.

Kilder: ernaeringsfokus.dk, frida.fooddata.dk, fødevarestyrelsen.dk

© 2015 - 2024